Παλαμάρι – Σκύρος, Σποράδες

<-- COde was here -->

Το Παλαμάρι  είναι μια περιοχή  μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, μόλις 13 χλμ νοτιοδυτικά της Χώρας. Προσφέρει μια ρεαλιστική εικόνα για το πώς ήταν η ζωή εδώ, στα αρχαία χρόνια.

The archaeological site of Palamari

The archaeological site of Palamari

Στην παραλία του Παλαμαρίου, η οποία βρίσκεται στα βόρεια παράλια της Σκύρου, ανακαλύφθηκε ένας παραθαλάσσιος οχυρωματικός οικισμός που χρονολογείται από την Πρώιμη και Μέση  περίοδο του χαλκού (2,500 -1,800 π.Χ.)

Ο οικισμός είχε σημαντικό και λειτουργικό λιμάνι το οποίο επικοινωνούσε με νησιά των Κυκλάδων, την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Εκτεταμένες έρευνες και ανασκαφές  οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας τέλεια οργανωμένης πόλης, με δρόμους και εντυπωσιακά κτήρια. Σε αρκετά δωμάτια αυτών των κτηρίων ανακαλύφθηκαν πέτρινες οροφές, εστίες και οικιακοί φούρνοι ακόμα και ολοκληρωμένα πατώματα.

Άλλα αντικείμενα τα οποία έχουν ανακαλυφθεί περιλαμβάνουν αγγεία, πέτρινα εργαλεία και χρηστικά αντικείμενα, καθώς και εργαλεία από οστά και μέταλλο. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη είναι το τείχος με τις μεγάλες πολεμίστρες σε σχήμα υ οι οποίες είναι χτισμένες σε τακτά διαστήματα.

Όπως φαίνεται αυτός ο οικισμός είχε σημαντική οχύρωση, με μπροστινό τείχος,  τάφρο και πέτρινο τοίχο. Αυτός ο τύπος οχύρωσης έχει ρίζες από τη Συρία και την Παλαιστίνη και εμφανίστηκε σε περιοχές του Αιγαίου περίπου το 2,300 π.Χ.

Μια επίσκεψη στην περιοχή και τον αρχαίο οικισμό θα δώσει μια εικόνα της Σκύρου των αρχαίων χρόνων και της σχέσης της με άλλες σημαντικές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Μετά από μια περιήγηση στην περιοχή, η όμορφη παραλία στο Παλαμάρι προσφέρει την ιδανική ευκαιρία δροσιάς και ξεκούρασης, όπου καλό είναι να έχετε μαζί σας προμήθειες σε νερό και ελαφρύ φαγητό.

<-- COde was here -->